Zdrowe chipsy możesz przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw – z marchewki, buraków, z topinamburu, ale najsmaczniejsze chipsy wychodzą z jarmużu. Lato jest właśnie doskonałą porą na eksperymentowanie ze zdrowymi przekąskami.
- Jakich składników potrzebujesz do zrobienia chipsów z jarmużu?
- Jak przygotować chipsy z jarmużu?
- Jak smakują chipsy z jarmużu?
- Na co uważać przygotowując chipsy z jarmużu?
Jakich składników potrzebujesz do zrobienia chipsów z jarmużu?
Do przygotowania chipsów z jarmużu potrzeba około 300 g (kilka liści) jarmużu, 3 łyżek z oliwy lub oleju, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki soli, odrobinę cynamonu, płatków drożdżowych dezaktywowanych (jeśli chcesz zyskać serowy posmak chipsów). Zamiast podanych powyżej przypraw możesz użyć oleju i łyżeczki curry lub swojej ulubionej, dowolnej przyprawy. Olej lub oliwę z powodzeniem zastąpisz również tłuszczem nierafinowanym do wysokich temperatur (olej ryżowy, kokosowy, oliwa z oliwek).
Jak przygotować chipsy z jarmużu?
Umyj liście jarmużu i wytnij grube włókna biegnące przez środek liści. Pozostałe po wycięciu kawałki potnij na części wielkości 2-3 cm i wsyp do dużej miski. Następnie jarmuż wymieszaj z chili, solą, skórką z cytryny i olejem. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej liście (pamiętaj, by były ułożone ciasno, ale nie zachodziły na siebie). Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3-5 minut (sprawdzaj czy chipsy są już chrupkie). Jeśli jedna partia liści nie zmieściła się na blasze, z druga turą postępuj tak samo.
Jak smakują chipsy z jarmużu?
Wszystko zależy tutaj od użytych przypraw – dodatek czosnku i papryki trochę neutralizuje smak jarmużu, co oznacza, że jest on wyczuwalny dopiero po pełnym rozsmakowaniu się w chipsach. Dobrze przygotowane chipsy są chrupiące i pyszne. Jarmuż oprócz tego, że jest bardzo zdrowy, ma wyjątkowe walory smakowe, dlatego przygotowane z niego chipsy mogą być świetną alternatywą dla różnych „niezdrowych” przekąsek. Jeśli do tej pory jarmuż nie przekonywał Cię swoim smakiem, w postaci chipsów na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na co uważać przygotowując chipsy z jarmużu?
Chipsy z jarmużu to prosta do przygotowania przekąska, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Liście muszą być dobrze osuszone, gdyż w przeciwnym razie chipsy stracą swoją chrupkość. Podobnie stanie się także w przypadku kiedy jarmuż będzie za długo stał obsypany solą. Do chipsów z jarmużu świetnie nadaje się tarty parmezan. Jeśli piekąc, zauważysz, że liście są już lekko brązowe, to znak dla Ciebie, że pieczenie dobiegło końca.
Czy zastanawiałaś się kiedyś co to tak naprawdę jest jarmuż? To dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych, przypomina swoim wyglądem połączenie kapusty z brokułem. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Zbierany jest po pierwszych przymrozkach, kiedy ujemna temperatura pozbawia go goryczki i wytwarza w roślinach cukier nadający specyficzny smak. Dieta bogata w jarmuż stosowana jest w prewencji osteoporozy, gdyż roślina ta zawiera więcej wapnia niż mleko. Regularne jedzenie jarmużu chroni tez przed rakiem piersi (ze względu na fakt, że jarmuż zawiera indole hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów). To jeszcze nie wszystkie możliwości jarmużu: odgrywa on ważną rolę w przypadku zachorowania na rak żołądka, płuc, jelita grubego, prostaty, pęcherza moczowego, błony śluzowej macicy. Jedzmy więc jarmuż jak najczęściej. Na zdrowie.